Dobroslavić ponovno pozvao na cijepljenje protiv ospica
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Počinje natjecanje za najljepše školske vrtove 2017.


  Aktualnosti           hrt.hr           17.03.2017.         364 pogleda
Počinje natjecanje za najljepše školske vrtove 2017.

Pozivaju se vrtići, osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2017."

Projekt je utemeljen 1995. godine, s idejom da djeci koja se vraćaju nakon progonstva u svoje ratom razrušene škole, omogući lakše praćenje nastave kroz osmišljavanje izgleda svojega školskog vrta.

U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo.
Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. Neki su vrtovi, kao na primjer vrt OŠ u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije, vrt Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu, postali turističke atrakcije kako domaćim tako i stranim turistima.
U sklopu projekta održavaju se   stručni skupovi  o  utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama; tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.
Nositelj projekta je Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnim donatorima.
Hodogram aktivnosti:
Natječaj se otvara u  Koprivnici 17. ožujka, pod pokroviteljstvom Grada i Županije na velikom edukacijsko-motivacijskom skupu na kojem će sudjelovati ravnatelji svih odgojno-obrazovnih ustanova iz županije i grada, te predstavnici lokalne i regionalne samouprave.
Natječaj je otvoren do 22. travnja, Dana planeta Zemlje i odnosi se na sve osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj. Natječaj će biti svečano zatvoren na velikoj svečanosti u Šibeniku, 21.04.
Natječaj se objavljuje na web stranici HRT-a te svih partnera i donatora kao i u programu Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije , prigodnim spotovima.
Stručno povjerenstvo pregledava prijave i za samo natjecanje odabire pedesetak  ustanova koje će sudjelovati u projektu, a nakon toga članovi povjerenstva obilaze vrtove, savjetujući djecu i učitelje što trebaju učiniti da bi im vrtovi bili spremni za nagrade.
Krajem rujna ponovo se obilaze vrtovi koji su ušli u uži izbor, te povjerenstvo bira najljepši vrt.
Krajem studenog na završnoj svečanosti dijele se priznanja i nagrade, u zgradi HRT-a, u Zagrebu na Prisavlju.
Dodjeljuju se Zlatna povelja HRT-a (za najljepši kontinentalni vrt), i Zelena i Plava povelja te priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste. Dodjeljuje se i nagrada za kontinuitet koja je također na razini pobjedničke titule. Za nju se mogu, tri godine nakon pobjede, natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a smatraju da i dalje uzorno uređuju svoj vrt i okoliš.
Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: