Auto sajam i buvljak od 18. ožujka ponovno na prostoru Visoke škole
Ministar Tolušić otvorio konferenciju Budućnost hrvatske drvne industrije
Uređuje se biciklističko odmorište u Špišić Bukovici
HALMED: Sumnja na krivotvorene serije lijeka Levitra
Organizacije civilnog društva pozvale EU da zaštiti novinare i građane koji traže informacije
Pusić: Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje
Započeo pilot projekt besplatnog taksi prijevoza žena oboljelih od raka

Novi sjaj, staro ruho

Prosvjeta   |   25.09.2015.   | 1466 pogleda
Novi sjaj, staro ruho

U sklopu projekta „Novi sjaj, staro ruho“, čiji je prijavitelj Virovitičko-podravska županija, koji je odobren za neposredno sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, započela je edukacija za učenike srednjih strukovnih i tehničkih škola.

Ukupna vrijednost projekta je 74.100 kuna pri čemu doprinos Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 80%, odnosno financijski doprinos prijavitelja iznosi 20%. Realizacijom projekta izvršit će se edukacija za minimalno 75 učenika srednjih strukovnih i tehničkih škola u Virovitičko-podravskoj županiji. Edukacije, koje se sastoje od edukativnih predavanja i praktičnih radionica prilagođenih ciljanoj skupini, provodi Vidra – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Na radionicamaučenici od prikupljenog namještaja izrađuju novi proizvod. U cilju što bolje edukacije i podizanju svijesti kod učenika,kroz projekt su izrađeniedukativni priručnici, koji su podijeljeni učenicima.

Provedbom projekta želi se, kako učenicima tako i ostalom građanstvu, ugraditi svijest o važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju. Razvrstavanje otpada mali je doprinos koji svatko od nas može dati za zaštitu okoliša. Značajan utjecaj na količine biootpada ima „stari namještaj“, koji završava kao samljeven i odložen na deponije. Sav taj namještaj tretira se kao otpad, što ne mora biti. Stari namještaj ne mora biti beskoristan. Njegovom obnovom možemo dobiti reciklirani namještaj koji po izgledu i kvaliteti ni najmanje ne zaostaje u odnosu na novi. Ovakvim pristupom postižemo više dobrih efekata. Osim što bi se učinilo nešto što je korisno i ekološki prihvatljivo, ono može biti i estetski primamljivo, te znatno jeftinije u odnosu na novo.

Iako je u Hrvatskoj 23. srpnja 2013. stupio na snagu Zakon o gospodarenju otpadom, u kojem je uključeno razvrstavanje otpada u cilju održivog razvoja, zbog nedostatka osviještenosti građana, kod nas se još uvijek nedovoljno primjenjuje. Da bi javnost pravodobno sudjelovala mora biti točno i na vrijeme informirana. Kako bi zaštitili okoliš i uspostavili održivi razvoj za buduće generacije, najbolje je krenuti od onih, koji će u tom razdoblju i živjeti. Stoga su projektom obuhvaćeni učenici srednjih strukovnih i tehničkih škola na području Virovitičko-podravske županije, koji pohađaju edukacije i koji prolaze kroz niz edukativnih radionica. Učenici na inovativan i kreativan način uče pravilno razvrstavati otpad te ga ponovno iskoristiti.

Jedino postepenim mijenjanjem dosadašnjih, uglavnom loših navika, te usvajanjem i primjenjivanjem ponašanja koja su u skladu s prirodom, omogućuje se zdrav i održiv razvoj. Organiziranim i ciljanim djelovanjem na svim razinama osvijestiti će se i poticati kritičko razmišljanje o problemu štetnog djelovanja otpada na prirodu, životinje i ljude.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: