Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Nevidljiva: Dajmo priliku djeci da imaju svoj svijet, ali da ne kvare tuđe svjetove i da ne upadaju u tuđu intimu


  Virkas           gg           12.03.2017.         2094 pogleda
Nevidljiva: Dajmo priliku djeci da imaju svoj svijet, ali da ne kvare tuđe svjetove i da ne upadaju u tuđu intimu

Predstava Nevidljiva Maje Prelević u režiji Nikole Zavišića, Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, (kojom je završio ovogodišnji Virkas ) nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim. Svjetla, sjene, kostimi, lutke, glazba, gluma, sjajan tekst, uvijek aktualna prča… Zbog svega toga buran dugotrajan aplauz, ovacije publike, nekoliko biseva. Dobili smo odličnu predstavu za djecu, koju će vrlo rado gledati i odrasli. Čestitke cijelom ansamblu! A evo što su nam neki od njih rekli odmah poslije premijere.

Nikola Zavišić, redatelj: Okružila me genijalna ekipa u svakom smislu

Inspirirao me tekst Maje Prelević s kojom sam ranije radio gomilu predstava, više se i ne sjećam koliko. Ovo je nam prva zajednička produkcija tokom koje se nismo vidjeli. Ali, napisala je toliko dobar tekst da nije bilo ni potrebe da se vidimo jer je sve bilo jasno samo po sebi. Izuzetno inteligentno, produhovljeno i poetično napisan angažiran tekst za mlade.

Cijela ekipa koju je Miran Hajoš genijalno sastavio, a bolje suradnike ne bih mogao ni sam da sastavim, bila je fenomenalna. Bio sam malo skeptičan jer prvi put radim s potpuno nepoznatim ljudima, ne znam tko i što mogu. Međutim, kao da sam izvukao sedmicu na lotu. Okružila me genijalna ekipa u svakom smislu. Svi su bili toliko dobri, inspirativni i dragi da smo se svi sprijateljili i zaljubila jedni u druge.

Imali smo tako dobre uvjete rada tako da smo mogli sebi dozvoliti da radimo probe u nekim sumanutim vremenima. Upravo je taj tretman, taj prijateljski ljubavno-zaljubljeni moment uz ovakav tekst i predložak doveo do toga da nastane jedna stvarno neobična predstava koja ima puno neke simbolike u sebi. To je predstava za djecu i mlade, ali ništa manje za sve generacije kojima je stalo do toga da malo razmisle o tome u kakvom svijetu živimo i da li nešto može da se promjeni na bolje.

Igor Karlić, skladatelj: Ukazala mi se sjajan prilika da glazbom zaronim u svijet drugačiji od onog koji nas okružuje.

Nekoliko je elementa koji moj rad na predstavi uvelike razlikuje od svih dosadašnjih: jako puno fizičkog prostora i značaja namijenjenog glazbi, univerzalna tema bliska svima bez obzora na životnu dob i nestvarno predana autorska i glumačka ekipa koja je, bez trunke pretjerivanja, živjela za predstavu.
Predivno je kad nakon pročitanog teksta nije potrebno s redateljem ništa objašnjavati i trošiti riječi već prevladava povjerenje.
Tekst Nevidljiva govori o djevojčici koja je drugačija (koja želi biti drugačija), koja se ne snalazi u stvarnome svijetu i želi ga promijeniti. Zar odrasli nemaju iste dileme, potrebu za preispitivanjem, traženjem pravih vrijednosti i vrlina?
Ukazala mi se sjajan prilika da glazbom izrazim ono o čemu sam često razmišljao- da zaronim u svijet drugačiji od onog koji nas okružuje. Cijela autorska ekipa je bila odlična, a posebno želim naglasiti doprinos režisera Nikole Zavišića u korištenju glazbenih motiva, to jest, o načinu na koji je glazbu tretirao, nadograđivao i maestralno ugradio u predstavu.  

Sara Lustig (Nevidljiva): Kad smo nas četvero prvi put stali na scenu to je bilo sat vremena fantastične improvizacije 

Radili smo predstavu u tri ili četiri ujutro, pa u pet popodne… onda smo bi išli na pauzu od sat ili dva, pa bi se opet vratili. Ali to je bilo sve na našu inicijativu, nije nas redatelj bičem tjerao da moramo raditi do jutarnjih sati. Sve je krenulo improvizacijom na glazbu, kad smo nas četvero prvi put stali na scenu to je bilo sat vremena fantastične improvizacije što je redatelj odmah htio staviti u predstavu. Zapravo, 90 posto naše predstave je nastalo iz improvizacije.
Svatko za sebe može izvući poruku, nema samo jedne poruke, ima ih jako puno. Zavisi kome što treba, tko što prepozna. Ja sam svoju poruku shvatila, a gledateljima bih prepustila da svako za sebe odluči što je njemu najbitnije.

Vjera Vidov (Nevidljivo dijete, majka): Svatko može stvoriti svoj svijet

Stvorilo se nešto nevjerojatno u ovom procesu rada. Dogodilo se da tekst koji smo dobili i ono što smo stvarno trebali odglumiti na sceni – nismo odglumili. Svi smo se prepoznali od prve i stvarno stvorili jedan svoj poseban svijet. A ne znamo se međusobno. Ja prvi put radim u Virovitici, prvi put vidim Saru i Vućka, a Dominik je u naše kazalište došao prije par mjeseci, s njim sam radila tek jednu predstavu. Zavišića nikada nisam vidjela. Već na prvoj probi smo se povezali i zaljubili. To je ono što smo htjelo reći – svatko može stvoriti svoj svijet, svatko može pobjeći u svoju intimu, svatko može, kako bi mi Dalmatinci rekli opiturati svoje zidove u boju koju želi. Mislim da je to publika shvatila. Predstava je apsolutno za sve, počevši od male djece koja ju gleda kroz svijet Nevidljive koju smo imali na sceni. Oni stariji, u pubertetu će kazati: Vidiš morami imati svoj stav, a roditelji će se sigurno konstatirati da im dijete, ako je malo drugačije, ima svoj svijet. Dajmo priliku djeci da imaju svoj svijet, ali da ne kvari tuđe svjetove i da ne upadaju u tuđu intimu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije VirkasOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: