Prometna nesreća u Koriji. Cura poginula, vozač 22-godišnji mladić napuhao više od 3 promila.
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Mikeški igrokaz: Sve što lipo čovik doživi u zapisu mu navik živi


  Kultura           Krešimir Virovac           11.03.2017.         879 pogleda
Mikeški igrokaz: Sve što lipo čovik doživi u zapisu mu navik živi

Dramska skupina Strukovne škole na čelu sa mentoricom Izabelom Babić održala je igrokaz pred prepunim gledateljstvom u dnevnom boravkom GDCK-a pod nazivom ''Sve što lipo čovik doživi u zapisu mu navik živi''. Ova profesorica hrvatskog jezika i fonetike te neumorna tragačica i zaljubljenica u domaći mikeški govor odabrala je tekst iz prošlogodišnje putopisne knjige domaćih autora Dražena Bunjevca, Natalije Vidak i Olivera Bešića lipo spojivši dijelove iz šesnaestog, najmikeškijeg putopisnog dijela koji dočarava kupališne i njemu slične ljetne aktivnosti mladih Virov'tičana na željezničkom mostu s pjesmom ''Ostan'te'' iz pjesničkog poglavlja ''Tragovi zavičaja'' koje je gotovo cijelo ispunjeno Natalijinim stihovima na tragu slavonskog bećarca te je tako pogodno i podatno za ovakva uprizorenja. Ovakvim prirodnim i zanimljivim spajanjem pisanih sadržaja (kakvi nedostaju u našoj zavičajnoj pismohrani ali i glazbenoj kajdanci) stvoren je jedan pravi gradski i zavičajni, veseli koloplet misli, riječi i slikopisa kojega su srednjoškolci prvog razreda na vrlo slikovit i zaigran način u navedenom prostoru prikazali.

Nakon prvog javnog nastupa i ''vatrenog krštenja'' u Kazalištu Virovitica na nedavnom županijskom Lidranu i drugog za Dane hrvatskog jezika u svojoj školi svojim trećim nastupom pred starijom, zahtjevnijom i zapravo najiskusnijom publikom ovi mladi glumački naturščici pokazali su vidljivi napredak razveselivši razdragane posjetitelje koji su ponovo mogli čuti svoj stari govor vrativši ih u najranije djetinjstvo kada je mala, hladna i mutnjikava Ođenica bila prava Copacabana i koji su ovaj njihov nastup i trud nagradili gromoglasnim pljeskom pa je red da ih i spomenemo: Jelena Mihoković, Edvin Buzuk, Barbara Godeč, Karla Jarnjak, Filip Batlemović, Adrian Japec, Toni Vuković.        

Zanimljivo je da nisu svi Virovitičani ali i to da se nitko od njih nikada nije ni približio mostu kojega prikazuju i mjestu ''Kod želje'' iliti još poznatijem kao ''Šlajs'' a jedino ga učenica iz Podravskih Sesveta koja svakodnevno putuje u školu najbolje ''poznaje'' iz prozorske vizure putničkog vlaka.

I za kraj. Tko bi rekao da će knjiga ''Ul'cama i mostovima sjećanja, tragovima zavičaja'' doživjeti ''kazališnu adaptaciju'' pa makar i ovakvu, veselu i kratku?! Pa kada se je već sve to tako lijepo ostvarilo na kraju igrokaza je autor putopisa predložio da će proširiti svoje djelo kako bi se mladi glumci mogli još više kaliti za neka svoja buduća i ozbiljnija uprizorenja?! Nakon urnebesnih predstava Mije Pavelka Mikeša, Draška Zidara i ekipe u ''Mikeškom kabareu'' od prije desetak godina evo ponovo se mikeška rič čuje i u ovakvim jednostavnim ali svake hvale vrijednim minijaturama.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: