Prometna nesreća u Koriji. Cura poginula, vozač 22-godišnji mladić napuhao više od 3 promila.
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Lex Agrokor – trnoviti put od koncerna do SOUR-a


  Priroda društva           Davor Suhan/Moja Rijeka           07.04.2017.         537 pogleda
Lex Agrokor – trnoviti put od koncerna do SOUR-a

Čudna je ta poslovna logika neoliberalnog kapitalizma. Kada veliki jedu male, onda vladaju zakoni i običaji tržišne ekonomije, a kada tržište prijeti da pojede velike, onda se prelazi na zakone i običaje planske ekonomije. Tada cilj poslovanja više nije ostvarivanje profita, nego – vidi čuda – briga za plaću i radna mjesta malog radnika. I tako, preko noći, snažni gospodarski koncerni postadoše SOUR-i.

Slušajući procjenu kriznog štaba hrvatske Vlade, kliničko stanje posrnulog trgovinskog diva ne bi bilo toliko kritično, samo kada bi među poslovnim partnerima bilo više solidarnosti. Pomanjkanje ove vrste vrijednosti u ponašanju interesnog menadžmenta direktan je izraz međusobnog nepovjerenja, kažu eksperti. Jedan za sve, svi za jednog, glasi krilatica koja bi trebala povezati sve društvene strukture združene u jedinstveni pothvat spašavanja Agrokora, kako ne bi doživio sudbinu socijalističkih mastodonata (podsjetnik na omiljenu rugalicu gospodarskim pokojnicima iz starog sustava). 

Dublju analizu ovog predmeta ostavljam ekonomskim stručnjacima, no ima jedna vrlo interesantna stvar na samoj površini koja mene bode u oči.

U žurnoj združenoj akciji izvršne i zakonodavne vlasti začuđuje brzina donošenja novog Zakona o postupku izvanredne uprave. S obzirom na to da je riječ o veoma kompleksnom poslu svođenja posrnulog trgovačkog društva s mnogo matematičkih nepoznanica na vrlo jednostavne Marksističke poznanice, slobodan sam izraziti vlastitu sumnju da je spomenuti Zakon dobrim dijelom idejni plagijat nekadašnjeg Zakona o udruženom radu.

Ako se ova sumnja pokaže istinitom, otvara se novo pitanje: Tko je prepisao domaću zadaću od druga Kardelja?

Društvena solidarnost, odgovornost, udruživanje, zajedništvo, ravnopravnost, povezanost…postale su omiljene fraze spasilačke službe poslovnog carstva dinastije Todorić.

Retorička sličnost u strateškom planiranju društveno-ekonomskih odnosa toliko je očita da ako zamijenimo samo prvi, a ujedno i ključni subjekt u Kardeljevom zakoniku, sa subjektima u zagradi, prepoznajemo približno isti politički cilj s različitog vremenskog odstojanja:

Radnici (bankari i korporacionalisti) u ostvarivanju svoga vladajućeg položaja u udruženom radu i društvu slobodno, neposredno i ravnopravno, u odnosima samoupravne demokratske povezanosti, uzajamne zavisnosti, odgovornosti i solidarnosti, te u odnosima (tržišne) ravnopravnosti naroda i narodnosti, upravljaju svojim i ukupnim društvenim radom u osnovnoj i drugim organizacijama udruženog rada, drugim samoupravnim organizacijama i zajednicama te u društvu u cjelini.

Ali, budimo bez brige. Bilo da je riječ o čistoj fotokopiji ili samo tiskarskoj pogrešci, nema razloga za paniku. Riječ je tek o izvanrednoj situaciji, kada spoznajemo da se jedino zajedničkim snagama, po principu suradnje i pomaganja, može preživjeti i opstati. Država je odlučna to podržati, jer briga za Konzumove radnice u ovom trenutku ne poznaje granice.

Ne bude li pomaka, sljedeća krizna saborska sjednica otvorit će novu parlamentarnu raspravu. Očekivani dnevni red: Kriza kapitalizma i razvoj socijalizma kao svjetskog procesa.

Živio drug premijer i drugovi ministri!

 

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: