Hrvatski sabor u četvrtak o poljoprivrenim temama
Sabor: Uz izlazne, mogu se ograničiti i ulazne naknade banaka
Komadina pozvao SDP-ovce da se prihvate posla umjesto
IDS predlaže zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, HNS to podržav
Grbin zatražio da se oglase ništavim statuti udruga s ustaškim pozdravom
Procijepljenost djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka pala ispod 90 posto
SSSH traži plaćeno pripravništvo za nezaposlene starije od 30 godina

Krunoslav Kovač izlaže na izložbi Šuma u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Kultura   |   22.05.2017.   | 1809 pogleda
Krunoslav Kovač izlaže na izložbi Šuma u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Umjetnički paviljon i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokrenuli su ciklus multidisciplinarnih izložbi posvećenih prirodi: šuma, voda, zrak i more.

Upravo je otvorena izložba (19.05.2017.) u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu posvećena šumi.

Šuma je bila mnogo puta izvorište i inspiracija za simfonije i kompozicije, a njezina ljepota je zabilježena u prozi i stihu. Bila je nadahnućem u nastajanju likovnih dijela, a iz nje su nastajale mnoge skulpture i produkti obrtnog, industrijskog i suvremenog namještaja. Izložba Šuma obuhvaća četiri selekcije: slikarstvo, kiparstvo, književnost i produkt dizajn. Izložba se koncentrira na šumu u kontinentalnoj hrvatskoj, naročito na slavonsku šumu i hrast.

Autorica postava izložbe je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić. U nastajanju izložbe sudjelovao je velik broj koautora i stručnih suradnika.

Na izložbi Šuma izlaže i virovitički dizajner i arhitekt Krunoslav Kovač

Selektorice povijesti industrijskog dizajna dr. sc. Vanja Brdar Mustapić i suvremenog dizajna mr. sc. Ksenija Jurinec, uvrstile su u izložbu Šuma rad Krunoslava Kovača. Prepoznale su njegovo višegodišnje dizajnersko stvaralaštvo u autohtonom slavonskom hrastu. Sudjelovanje na izložbi uz vodeće hrvatske umjetnike dizajnere je veliko priznanje za njegov rad.

Izložena je komoda Arshany iz istoimene kolekcije. Kolekcija se temelji na oporabljenom-recikliranom drvu. Korišteno je drvo krovnih greda stogodišnjeg štaglja iz Podravine. Radi se o starom isluženom hrastovom drvu kojemu je produljen život oblikovanjem u modernu formu jednostavnih linija uz dodatak suvremeno izrađenih drvnih elemenata i okova. Komoda je površinski obrađena ekovoskom.

Komodu je proizvela tvrtka HRASTICO iz Pitomače, koja ima stalnu suradnju s hrvatskim dizajnerima i učestalo je prisutna na domaćim i stranim izložbama i sajmovima.

O značaju izložbe za hrvatsku kulturu i gospodarstvo govorili su na otvaranju izložbe akademik Tonko Maroević i direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran. Izložbu je otvorila prof. Vesna Kusin u ime gradonačelnika Milana Bandića.

Izložbu je popratio katalog na 152 stranice, sadrži fotografije svih djela s izložbe i brojne tekstove iz područja umjetnosti, šumarstva te industrije namještaja eminentnih autora. Izložba obuhvaća oko 140 izložaka posuđenih iz 19 hrvatskih muzeja, 27 privatnih vlasnika i 8 tvrtki.

Izložba Šuma je otvorena do 16. srpnja 2017.

Više o izložbi: http://www.umjetnicki-paviljon.hr/hr/izlozbe/?exhibitionId=1097

 

(Pjesma iz kataloga izložbe Šuma)

Dragutin Tadijanović

POZDRAV ŠUMI

Pozdravljam te, zelena šumo, velika.
Pozdravljam te u ovo jutro mirisno
Kad se granje pod teškom rosom savija
Blistajući na sunčanoj svjetlosti.
Korijenje tvoje crnu zemlju sapinje,
A stabla stoje čvrsto kao divovi

O, šumo, zelena šumo!
Ja volim miris tvojih cvjetova
I šuštanje lišća na granama.
O, kako volim tvoje hladne izvore,
I mahovinu, i bilje, i košute.
Volim te kao majku, šumo.
Tebe i tvoje ptice

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: