Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Jezične instrukcije za logičke (re)konstrukcije


  Priroda društva           Davor Suhan/Moja Rijeka           14.04.2017.         514 pogleda
Jezične instrukcije za logičke (re)konstrukcije

Prateći posljednjih mjeseci pažljivo i vrlo koncentrirano aktualna politička zbivanja u svijetu, često mi se dogodi da u toku dana zapnem za neku riječ, koja mi se onda cijelo vrijeme mota po glavi. Ako mi se zadrži u mozgu od petka do srijede, znači da je vrijedna teme za tjednu kolumnu. Kontekst je apsolutno jezični, ali krenimo kronološki:

Godine 2003., visokom vodstvu euroatlantskog saveza  SAD-a i Velike Britanije dogodila se fatalna pogreška. Na temelju „nepobitnih obavještajnih dokaza“ o postojanju kemijskog oružja u tajnim bazama Sadama Huseina, zajedničkim vojnoredarstvenim snagama oslobodili su Irak. Takva odluka pokazala se pogrešnom, jer svima je danas jasno da su kemičari CIA-e i SIS-a pobrkali Periodni sustav.  

Ponukani ovim neugodnim iskustvom, četrnaest godina kasnije, da ne bi ponovili istu pogrešku, u zapovjednom stožeru SAD-a više ne čekaju „nepobitne dokaze“, nego pokreću sličnu samovoljnu akciju samo na temelju indicija. Ovoga puta meta je Sirija, odnosno prvoosumnjičeni sirijski predsjednik Bašar al-Asad.

Što je dakle indicija?

Vijeće sigurnosti UN-a posljednjih dana nastoji sastaviti službenu rusko američku definiciju ovog pojma. Ali obzirom na različite ciljeve i radarske slike članova Vijeća, držimo se radije hrvatske enciklopedije:

Indicija (latinski indicium: naznaka), vrsta činjenica koje se, uz pravno relevantne i pomoćne činjenice, utvrđuju dokazivanjem u sudskom ili upravnom postupku. Sama indicija nije pravno relevantna, ali se temeljem jednog ili više indicija logičkim zaključivanjem mogu utvrditi pravno relevantne činjenice; primjerice, indicija je činjenica da je kod osumnjičenika pronađena ukradena stvar ili da je u vrijeme krađe viđen blizu mjesta počinjenja.

Iz ovoga se može vidjeti na koju kartu igraju Asadovi odvjetnici: Niti je kod njega išta pronađeno, niti ga je itko vidio na mjestu počinjenja, pa i dalje ostaje pitanje: Tko je kemijao?

Čitajmo dalje:

U nekim vrstama kaznenoga postupka u prošlosti dokazna vrijednost indicija bila je ograničena, npr. bila je zabranjena osuda temeljem indicija, odn. određeni broj i vrsta indicija bili su dovoljni samo za neke vrste presuda. Danas, kod primjene načela slobodne ocjene dokaza, nema pravila o tome koliko i kakvih dokaza, uključujući indicije, treba za donošenje presude. U nekim slučajevima i samo jedan indicij može vrlo uvjerljivo, gotovo sa sigurnošću, govoriti o postojanju pravno relevantne činjenice. Temeljno je načelo da veći broj indicija daje veću vjerojatnost.

Na prvo čitanje stekao sam dojam kako ovaj dio definicije čini stvar malo kompleksnijom. Ali bivši britanski veleposlanik u Siriji Peter Ford smatra da se cijeli problem lako može riješiti logički, uz pomoć vlastitog razuma i pameti. Suočen sa neslužbenim optužbama da je ruski špijun odbio je braniti se šutnjom:

“Ja ne ostavljam svoj mozak ispred vrata kada proučavam situaciju analitički. Trudim se biti objektivan. A na osnovu prethodnog iskustva, uključujući Irak, možemo vidjeti da ne treba uzeti zdravo za gotovo ono što nam takozvani obavještajni stručnjaci govore kada oni imaju plan.“

Takva konstatacija zbunila je nabrijanog tv voditelja BBC-ja, i to u mjeri da su mu se totalno pobrkali šalabahteri, pa je onako zbunjen pokušao izvući nove dokazne indicije na teret Asada. Ali Ford se nije dao smesti:

“Asad je možda surov, brutalan... ali nije lud. To prkosi uvjerenju da bi on sve ovo natovario sebi na glavu bez vojne prednosti, mjesto koje je bombardirano nema nikakav vojni značaj, to apsolutno nema smisla.“

E, ovo su već krajnje činjenice – i ozbiljne instrukcije za procjenu Trumpove kemijske konstrukcije.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: