svečano obilježena obljetnica osnutka Zajednice udruga HVIDRA
Anđa Oljačić i dalje na čelu Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja
Utrka “Virovitica 1,2,3,4…doživjeti stotu“ u nedjelju, 15. travnja
Vesna Šerepac i Josip Ivoš u Vijeću za strukovna obrazovanja
Grad Virovitica pokrenuo izradu “Programa zaštite divljači”
Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Uskrs provoslavnim vjernicima
Istraživanje prehrambenh navika: Konzumiramo premalo ribe, a previše ugljikohidrata

Iz virovitičke povijesti: Ujedinjeni savez antifašističke omladine


  Aktualnosti           vn           22.06.2017.         877 pogleda
Iz virovitičke povijesti: Ujedinjeni savez antifašističke omladine

U povodu Dana antifašističke borbe donosimo poglavlje iz knjige „Virovitica u Narodno-oslobodilačkoj borbi“ Save Velagića „Ujedinjeni savez antifašističke omladine“. Knjiga je tiskana u Virovitici u povodu 60. godišnjice osnivanja Saveza komunista, SKOJ-a i revolucionarnih sindikata 1919.-1979.

Prvi odbori ujedinjenih saveza antifašističke omladine Hrvatske na virovitičkom području, javljaju se u lipnju 1943. godine. U odnosu na susjedna područja u Bilogori i Papuku, na kojima su takvi odbori nastali 1942. godine osnivanje ovih organizacija na virovitičkom području je zaostajalo. Zato postoji više razloga. Prvi i osnovni je u tome što je do kraja 1942. cijeli virovitički kotar bio uglavnom pod kontrolom neprijatelja, pa su uvjeti za okupljanje bili teški. Svaki takav pokušaj mogao je imati nesagledive posljedice. Drugi uzrok je bio u samoj činjenici da je omladina radije odlazila u Narodno oslobodilačku vojsku negoli ostajala na ilegalnom radu na terenu. To je potvrdilo više primjera.

Razumije se, bilo je i drugih razloga, počev od konzervatizma okoline prema emancipaciji mladih i negativnog odnosa jednog dijela vođa hrvatske seljačke stranke prema Narodno oslobodilačkom pokretu, do svakodnevne vrlo snažne prijeteće fašističke propagande. Tome trena odati činjenici da politički aktivisti partije i SKOJ-a nisu mogli, u to doba, bez opasnosti dolaziti u sela i objašnjavati ciljeve NOP-a i NOB-a, i na toj osnovi okupljati antifašističku omladinu. Na svakom koraku vrebale su neprijateljske patrole, zasjede ili doušnici. Čak i kasnije, kada su se uvjeti poboljšali, bilo je slučajeve pogibije omladinskih aktivista na terenu. Osim toga, bilo je i niz drugih otežavajućih okolnosti. Sve zajedno, te su okolnosti utjecale da Kotarski komitet KPH nije ispočetka inzistirao na formiranju Ujedinjenih saveza antifašističke omladine Hrvatske. Prednost je dao pojedinačnom i kolektivnom odlasku mladih u NOV.

Međutim, u proljeće 1943. uvjeti su se bitno poboljšali. Tada su otpočela masovna okupljanja omladine u odbore i organizacije USAOH-a kao i masovni odlasci mladića i djevojaka u NOV. Prvi mjesni odbori formirani su od 1. do 15. lipnja 1943. godine u Čemernici, Pčeliću, Rezovcu i Špišić Bukovici. Imali su 68 članova.

Ukupno je u razdoblju od lipnja do rujna 1943. godine formirano 27 mjesnih odbora USAOH-a sa 481 članom i 184 pionira. Između 25. I 31. kolovoza formiran je Kotarski odbor USAOH-a, od 8 članova i dva općinska odbora – u Suhopolju i Špišić Bukovici.

Između 18 rujna i 1. studenoga 1943. formirano je 15 novih odbora pa ih je do tada bilo ukupno 42 sa 717 članova. Među njima je bilo 297 djevojaka i 210 pionira. Istovremeno, nastavljeno je daljnje upućivanje omladine u jedinice NOV; od lipnja do studenoga 1943. otišlo je najmanje 250 članova.

Tijekom studenog i prosinca 1943. godine i siječnja 1944. formirano je još 18 mjesnih odbora USAOH-a i 10 odbora pionira. U tom vremenu formiran je i Općinski odbor USAOH-a u Slavonskoj Pivnici.

Prvog veljače 1944. USAOH je imao Kotarski odbor od 5 članova, 3 općinska odbora, 59 mjesnih odbora i 10 odbora pionira. Omladina je organizirala 11 radnih četa, 7 kulturno-prosvjetnih društava, 5 folklornih družina, 9 pjevačkih zborova i 4 tečaja za opismenjavanje odraslih članova. Imala je na raspolaganju 13 omladinskih domova.

Godinu dana kasnije 1. veljače 1945. USAOH je na području kotara Kotarski odbor, Mjesni odbor u Virovitici, 6 općinskih odbora i 76 mjesnih odbora s ukupno tri tisuće članova, većinom djevojaka i pionira. Takvo organizacijsko stanje bilo je približno i na kraju rata, u svibnju 1945.

USAOH je na virovitičkom kotaru dao izuzetno veliki doprinos narodno oslobodilačkoj borbi. Sadržaj njegova rada bio je svestran. Kada se vid da se odvijao u surovim uvjetima rata, onda u mnogo čemu može decenijama služiti kao uzor budućim generacijama.

Omladina se istakla na upućivanje dobrovoljaca u NOV, na prikupljanje odjevnih predmeta, lijekova i hrane za vojsku, za obrađivanje napuštenog zemljišta u žetvi i vršidbi. U više slučajeva pomagala je jedinicama NOV-a rušiti pruge, prekopavati ceste i sjeći telefonske žice da bi se neprijatelju spriječio željeznički i cestovni promet i održavanje telefonskih veza. Bilo je slučajeva sudjelovanja u vojnim akcijama, razoružavanju protivničkih izviđača i stražara. Gotovo u svim napadima na uporišta ili teretne vlakove omladina je pomagala u izvlačenju ratnog plijena. Za vrijeme borbi na virovitičkom mostobranu pomagala je našoj i sovjetskoj vojsci kopati rovove i dopremati hranu na front.

Nakon oslobođenja Virovitice, 5. listopada 1944. omladina je pomagala popravljati željezničke pruge, ceste i mostove da bi se uspostavio promet za potrebe vojske i naroda. U popaljenim mjestima pomagala je podizati i obnavljati domove. Posebno se brinula o starijim roditeljima i djeci poginulih ranjenih boraca. Obrađivala im zemljište, hranila stoku i preko zime opskrbljivala ogrjevom.

Za vojnu bolnicu na Bilogori redovito je prikupljala voće, povrće, mast, meso i druge prehrambene proizvode: kuhinjsko posuđe, jastuke, plahte, pokrivače drugo. Omladinke su prale rublje i posteljinu.

Omladina je u ratu organizirala za sebe i odrasle, a često i za vojsku na položajima kulturno zabavni život. Imala je i tamburaška društva, pjevačke zborove i kulturno-prosvjetna društva, U više mjesta gdje je bilo napuštenih kuća imala je svoje domove u kojima se okupljala.

Početkom veljače 1945. veći dio omladinskog rukovodstva i članstva evakuiran je sa zbjegom naroda u Vojvodinu. Odande se vratio nakon završetka rata u svibnju 1945.

U jedinicama NOV poginulo je mnogo mladića i djevojaka. Procjenjuje se da je od ukupno 834 poginulih boraca s virovitičke općine, više od polovice pripadalo omladini. Bilo je i dosta ranjenih. Neosporno, omladina je dala veliki doprinos narodno oslobodilačkoj borbi.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: