Hrvatski sabor u četvrtak o poljoprivrenim temama
Sabor: Uz izlazne, mogu se ograničiti i ulazne naknade banaka
Komadina pozvao SDP-ovce da se prihvate posla umjesto
IDS predlaže zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, HNS to podržav
Grbin zatražio da se oglase ništavim statuti udruga s ustaškim pozdravom
Procijepljenost djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka pala ispod 90 posto
SSSH traži plaćeno pripravništvo za nezaposlene starije od 30 godina

Fokus na proizvodnji konkurentnih kultura

Gospodarstvo   |   llidija Aničić glasslavonije.hr Foto: Tin Lacković   |   17.03.2017.   | 555 pogleda
Fokus na proizvodnji konkurentnih kultura

Tvrtka AgroFructus d.o.o. iz Donjeg Miholjca organizirala je druženje s novinarima nazvano “Seljački doručak” u sklopu kojeg je predstavljeno njezino poslovanje i novi projekti AgroFructus Grupe u ovom dijelu Hrvatske, ali i obilazak suvremene stakleničke proizvodnje, potpuno automatiziranog gljivarnika, otkupnog centra i proizvodnje pasteriziranog voća i povrća u Slatini.

Domaćin druženja bio je predsjednik Uprave AgroFructusa, Denis Matijević, koji je podrobnije govorio o AgroFructus Grupi - grupi tvrtki specijaliziranih za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenoga voća i povrća, koja postaje sve poznatija i izvan europskih granica. Grupu danas čini osam tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, sjedište krovne tvrtke AgroFructus d.o.o. je u Donjem Miholjcu i jedna je od vodećih regionalnih kompanija u poslovanju s voćem i povrćem. Službeno je formirana krajem 2013. godine, no iako je relativno novijeg datuma, njezine su članice tvrtke s dugogodišnjom tradicijom u poslovanju s voćem i povrćem, naglašeno je ovom prigodom.

“Godišnje AgroFructus otkupi više od 120.000 tona voća i povrća, konsolidirano na razini Grupe ostvari više od 600 milijuna kuna prometa i zapošljava prosječno 550 zaposlenika. Tvrtke u sastavu AgroFructus Grupe su: AgroFructus d.o.o. Donji Miholjac kao krovna tvrtka, Marinada d.o.o. Slatina, Bios d.o.o. Varaždin, Višnja Panonia d.o.o. Donji Miholjac, te DM Centar d.o.o. Donji Miholjac. Tvrtke u Bosni i Hercegovini su AgroFructus d.o.o. (Čapljina) i AgroFructus d.o.o. (Laktaši), te u Makedoniji AgroFruktus dooel (Strumica)”, naglasio je u razgovoru s novinarima Matijević, dotaknuvši se i brojnih drugih aktualnih tema iz domena poljoprivredne proizvodnje, u kojoj prema njegovim riječima, ima mnogo prostora za poboljšanja i promjene koje bi mogle lančano rezultirati i drugim pozitivnim pomacima, koji su nam toliko potrebni, s obzirom na to da proizvodnja opada.

Matijević je, naime, stajališta da Hrvatska ne mora težiti k cilju da sama proizvodi sve voće i povrće koje joj je potrebno, već da bi se više trebala fokusirati na proizvodnju onih kultura u kojima je konkurentna i na kojima može ostvariti najbolje rezultate i prihode te poticati proizvodnju određenih kultura na onim mikrolokacijama na kojima te kulture daju najbolje rezultate. Pri tome posebno naglašava proizvodnju jabuka i krušaka od voća te “socijalnih artikala” kao što su luk, krumpir, salata i posebno kupusnjače od povrća koji su jeftini i koji teško podnose cijenu transporta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: