Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Drvene konstrukcije iz Voćina jedini u državi proizvode lamelirane drvene nosače


  Gospodarstvo           Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           15.03.2017.         1159 pogleda
Drvene konstrukcije iz Voćina jedini u državi proizvode lamelirane drvene nosače

Drvene konstrukcije d.o.o. iz Voćina jedini su pogon slatinskoga Gaja, svojevremeno najvećeg i najznačajnijega drvnog kombinata u nekadašnjoj Jugoslaviji s oko 3100 zaposlenih, koji je opstao, oporavio se i prerastao u tvrtku vrijednu gospodarske pozornosti.

Sve je počelo 1972. godine, kad je u Voćinu krenula proizvodnja lameliranih drvenih konstrukcija. Nosači proizvedeni u tom pogonu ugrađeni su u više od 3500 objekata na području cijele bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke, Italije, Rusije, Iraka, Gruzije, Azerbajdžana… U Zobnatici, naselju južno od Subotice, nalazi se čuvena ergela konja s velikom ovalnom jahaonicom, koja je 1988. godine pokrivena voćinskom konstrukcijom, najvećom do tada načinjenom u bivšoj državi, raspona čak 55,80 metara.

Najbolja sirovina

Prošle godine tvrtka je u Virovitici završila niskoenergetsku zgradu Panonskog drvnog centra kompetencija, koja je prototip i prva takva u Hrvatskoj. Miodrag Jarić, direktor, uz Marija Abramovića, člana Uprave Drvenih konstrukcija, kaže da je to jedinstveni objekt izuzetno zahtjevne konstrukcije, velikog raspona i bez potpornih stupova.

– Na njemu je 60 cm humusa s posađenim puzavcem, što beton i čelik teško izdrže, ali drvo može zbog svoje elastičnosti. Drvni centar kompletno je načinjen od drveta, od podesta i ureda do fasade i pregradnih zidova.

U voćinskom pogonu izrađeni su brojni pješački mostovi, sportske dvorane, bazeni, toplice, sajamske i tvorničke hale, razne farme, saloni namještaja i patrolni brodovi, a posljednje dvije godine izrađuju se konstrukcije za sportske dvorane na jugu Italije. Sve je to moguće jer drvo je specifičan materijal kojem ne smeta ni sol ni amonijak, a važna je također i njegova protupožarnost. Drvo, naime, u slučaju požara obgorijeva i do 60 minuta, ovisno o debljini greda, što omogućuje dovoljno vremena da se spase ljudi i oprema, dok nezaštićene čelične konstrukcije padaju na temperaturi taljenja.

U Voćinu je razvijen i proizvodni program tipiziranih drvenih kuća, a dva prototipa montirana su u švedskom studentskom gradu Uppsali.

– Mi smo izradili kompletnu konstrukciju i kamionima je otpremili u Švedsku, a montažu je obavila Radman grupa. To su velike, luksuzne stambene zgrade na dvije etaže, izrađene od jelovine i smrekovine, opšivene hrastovim fasadnim letvicama. Sada se očekuju daljnje narudžbe - pojašnjava Jarić.

Složene konstrukcije

Drvene konstrukcije u Voćinu jedina su tvornica u Hrvatskoj za proizvodnju lameliranih drvenih konstrukcija i u našoj zemlji nemaju konkurenciju. U Europi se, međutim, drvene konstrukcije proizvode i koriste daleko više pa voćinskoj tvrtki jedino kvaliteta osigurava uspjeh. Ali dok su se strane tvrtke specijalizirale za pojedine faze u proizvodnji nosača, ili samo za ravne grede, voćinska tvrtka spremno prihvaća konstrukcije s ravnim, lučnim i čeličnim dijelovima te montažom. Zato se teško nosi sa stranom konkurencijom u pogledu brzine i rokova, ali osigurava kvalitetu i mogućnost ugovaranja složenijih poslova.

– Nemamo ugovor s Hrvatskim šumama, a sirovinu nabavljamo isključivo iz Gorskog kotara, gdje kupujemo suhe elemente koji nam trebaju prema ugovorenim projektima. Sirovinu također uvozimo iz Austrije, a domaću, slavonsku, ne koristimo zbog male nadmorske visine i posljedično slabije kvalitete - kaže Jarić.

Tvrtka je opremljena suvremenom tehnologijom koja omogućava izvedbu lamelirane grede (lučne ili ravne), duljine do 45 metara. Najveći dio proizvedenih nosača vlastitim se specijalnim vozilom ukupne duljine 24 metra otprema do odredišta, gdje ih uz pomoć dizalica postavljaju timovi kvalificiranih montera s višegodišnjim iskustvom.

Nema provjere tvrtki

– Najveće probleme imali smo kad je krenula predstečajna nagodba. Nama je gotovo 13 brutoplaća propalo i svi smo bili na minimalnim plaćama. Riječ je o objektima koji su uredno napravljeni, investitor je platio izvođaču radova, kao što su Osijek Koteks, Meteor grupa, Coning, Tehnobeton, a oni nama nisu platili. Ne zna se koji je sada pravni status tih postupaka, nitko ništa ne govori. Išlo se na očuvanje radnih mjesta, ali nikad nije objavljeno koliko je radnih mjesta sačuvano.

Direktor Jarić kaže da ni sada nije dobro, jer se prvo trudite ugovoriti posao, a onda gledate kako ćete ga naplatiti. Ni u Poreznoj upravi ni u Fini ne može se vidjeti kakva je neka tvrtka s kojom bi trebalo poslovati jer “to je tajni podatak”, pa je svako ugovaranje poslovni rizik.

Unatoč svim poteškoćama, plaća u Drvenim konstrukcijama redovito se isplaćuje do 10. u mjesecu, a prosjek iznosi oko 3700 kuna. Za radnike koji su iz udaljenijih mjesta organiziran je prijevoz kombijem tvrtke, a zaposlenici koji idu na teren imaju osiguran smještaj i dobiju akontacije dnevnica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: