Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

DIP: U Orahovici i još 9 gradova na dan izbora se provodi pilot projekt eIzvodi


  Aktualnosti           vn           12.05.2017.         916 pogleda
DIP: U Orahovici i još 9 gradova na dan izbora se provodi pilot projekt eIzvodi

Kako bi članovima biračkih odbora, kojih će biti više od 6.500, pomoglo da se što bolje pripreme za provedbu lokalnih izbora u nedjelju, 21. svibnja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je Podsjetnik za rad biračkih odbora, koji je 'pojačao' E-learning tečajem koji slijedi aktivnosti odbora, oba dokumenta dostupna su na mrežnim stranicama Povjerenstva.

Da je Podsjetnik itekako dobrodošao, upućuje podatak da se birački odbori imenuju za svako biračko mjesto i imaju po deset članova, dakle, tiče se gotovo 70 tisuća ljudi. Odbori imaju predsjednika i potpredsjednika te osam članova, četiri određuje većinska, a četiri oporbena politička stranka sukladno stranačkom sastavu vijeća, odnosno skupštine pojedine jedinice. Predsjednik i potpredsjednik ne smiju biti članovi stranaka. Odbori se imenuju najkasnije 10 dana prije izbora, a imenuju ih općinska i gradska te Izborno povjerenstvo Grada Zagreba, svako za svoje područje.

Kako bi im olakšao snalaženje, DIP je biračkim odborima vrlo detaljno objasnio kako i od koga preuzimaju izborni materijal, što moraju uraditi prije nego otvore vrata birališta, kako se moraju ponašati za glasovanja i poslije njega i drugo.

Izborni materijal (izvatke iz popisa birača, glasačke listiće itd.) i pribor za glasovanje (glasačke kutije, paravane, omotnice) birački će odbori, podsjeća DIP, preuzeti od općinskog odnosno gradskog izbornog povjerenstva, u pravilu dan prije izbora.

Prostorija za glasovanje uređuje se večer prije izbora, članovi biračkog odbora na biračkom mjestu moraju biti najkasnije sat prije početka glasovanja, pa ga, ako to nisu učini dan ranije, moraju urediti.

Biračko mjesto otvara se u 7 sati, glasuje se od 7 do 19 sati i u tom vremenu na biračkom mjestu stalno moraju biti predsjednik odnosno potpredsjednik biračkog odbora te najmanje četiri člana odbora.

DIP je odborima, korak po korak, opisao kako moraju postupati u konkretnim situacijama, primjerice kad se glasačka kutija potpuno napuni listićima. Članovi biračkog odbora takvu kutiju ne smiju prazniti prije završetka glasovanja na biračkom mjestu, već ju moraju zatvoriti sigurnosnom naljepnicom tako da je u cijelosti zatvoren otvor kroz koji se glasački listići ubacuju, upućuje DIP.

Glasačke listiće broje i rezultate glasovanja utvrđuju u pravilu svi članovi biračkog odbora, zapisnike o svom radu i ostali izborni materijal, uključujući i glasačke kutije, odbori dostavljaju nadležnom općinskom, odnosno gradskom izbornom povjerenstvu odmah po utvrđivanju rezultata glasovanja, a najkasnije do 7 sati u ponedjeljak, 22. svibnja, i to na mjesto koje odredi nadležno povjerenstvo.

Promatrači mogu pratiti članove biračkog odbora do trenutka predaje izbornog materijala nadležnom izbornom povjerenstvu i nazočiti predaji istog.

E-learning tečaj slijedi rad biračkih odbora, podijeljen je na četiri ključne teme, a svaku prati video sadržaj i tekstualni dio, dok se u nekima nalaze i dijagrami koji sažimaju znanje o nekoj cjelini na istu papira. DIP ističe da se na izborni dan na svim biračkim mjestima u gradovima Bakar, Hrvatska Kostajnica, Orahovica, Makarska, Mursko Središće, Nin, Senj, Skradin, Sveta Nedelja i općini Čepin te na 11 mjesta u Zagrebu, konkretno u mjesnom odboru Prečko, provodi pilot projekt eIzvodi.

Na svakom od tih mjesta projekt će provoditi dva operatera koji će birače koji pristupe glasovanju evidentirati u sustav eIzvoda putem tablet računala.

O rasporedu rada, operateri su dužni obavijestiti nadležna izborna povjerenstva putem županijskih informatičkih koordinatora, odnosno informatičke koordinatorice za Grada Zagreb, najkasnije tri dana prije izbora, najkasnije do 17. svibnja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: