Dobroslavić ponovno pozvao na cijepljenje protiv ospica
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Bliska suradnica ministra Tolušića dobila je poticaj iako u imovinskoj kartici nema oranice, stoku ni OPG. Novac je ipak naknadno vratila


  Aktualnosti           Drago Hedl/Telegram           14.03.2017.         765 pogleda
Bliska suradnica ministra Tolušića dobila je poticaj iako u imovinskoj kartici nema oranice, stoku ni OPG. Novac je ipak naknadno vratila

Ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), Matilda Copić (HDZ), imenovana je na tu funkciju 23. prosinca prošle, a na dužnost je stupila 1. siječnja ove godine. No, na službenim internetskim stranicama te Agencije, desetak dana prije imenovanja, 16. prosinca 2016., objavljeno je kako je među 1.002 obiteljska poljoprivredna gospodarstva i fizičkih osoba i njoj isplaćeno 56.915,25 kuna, odnosno polovina iznosa od 113.830,50 kuna (15.000 eura), s koliko ta Agencija financira projekte malih poljoprivrednika - piše Telegram.

Matilda Copić bliska je suradnica ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji upravo ovih dana puni novinske naslovnice jer je stopirao isplatu 17 milijuna kuna potpora za pašnjake, budući da su novac za tu namjenu dobivali poljoprivrednici bez ijednog grla stoke. Upravo je Tolušić, kao tadašnji ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, 1. travnja prošle godine, potpisao odluku o imenovanju Matilde Copić vršiteljicom dužnosti ravnateljice Agencije za regionalni razvoj u kojoj je radila od 2009. godine.

Poticaj za male poljoprivrednike koji je dobila Matilda Copić, kako stoji u pravilima Agencije na čijem je čelu od početka ove godine, mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme, te kupnju, građenje ili opremanje objekata u kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja ili prerada.

Radi se o značajnoj pomoći: poljoprivrednicima se financira puni iznos ukupno prihvatljivih troškova, dakle sto posto od onoga, što u okviru 15.000 eura, kane napraviti. Polovina novca isplaćuje im se odmah po odobrenju planiranog projekta, a drugi dio nakon što ga završe. Ravnateljica spomenute Agencije, Matilda Copić, kako smo rekli, polovinu tog iznosa, nešto manje od 57 tisuća, kuna već je dobila.

No, uvidom u imovinsku karticu Matilde Copić, ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi, vidljivo je da ona ne posjeduje ništa od onoga što je potrebno za poljoprivrednu ili stočarsku proizvodnju. Nema prijavljene oranice ni pašnjaka, kao ni poljoprivredne mehanizacije, bar ne u vrijednosti većoj od 30.000 kuna, što bi, da posjeduje, bila dužna uvesti u imovinsku karticu.

Jedina prijavljena nekretnina Matilde Copić je stan u Zagrebu, veličine 64.46 metara četvornih, procijenjen na 880.000 kuna, za što plaća mjesečnu ratu kredita od 691,78 eura, podignutog na 16 godina, 9. rujna 2016. U rubrici subvencije/donacije/poticaji u imovinskoj kartici koju je Matilda Copić ispunila tek 10. siječnja ove godine, upisala je kako je dobila 56.915,25 kuna poticaja, no u najnovijoj imovinskoj kartici koju je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa predala prošloga tjedna, 6. ožujka, tog podatka više nema.

Prije nego što je početkom ove godine imenovana ravnateljicom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Matilda Copić, diplomirana ekonomistica za menadžment u turizmu, radila je u Agenciji za regionalni razvoj još od rujna 2009., gdje je bila viša savjetnica za financijska pitanja i vodila tim od petero stručnjaka odgovornih za financije i menadžment. Dakle, u državnoj službi ona je gotovo sedam i pol godina. Od svibnja 2015. u toj je Agenciji radila kao voditeljica službe Zajedničkog tajništva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija.

Ondje je ostala sve do kraja ožujka 2016., a 1. travnja te godine u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske, postaje, kako smo rekli, vršiteljica dužnosti ravnatelja. Kako se Matilda Copić, s obzirom da je niz godina radila na ozbiljnim državnim poslovima, uza sve obveze koje ondje ima, još uspjela baviti poljoprivredom? Što radi u poljoprivredi – je li za isplaćenih 57.000 kuna (i još toliko, koliko je trebala dobiti) kupila kakvo stado, pašnjak, oranicu, sadni materijal ili opremila objekt u kojem se obavlja poljoprivredna proizvodnja ili prerada?

Gdje se bavila poljoprivredom s obzirom da je sve to vrijeme živjela i radila u Zagrebu? Smatra li da je u sukobu interesa s obzirom da su agencija iz koje je došla i ova u kojoj sada radi, vezane uz regionalni razvoj i poljoprivredu, te je li svojim utjecajem mogla pogodovati vlastitim interesima?

Na HRT-u govorila o kontroli isplata potpora u poljoprivredi

Ta pitanja postavili smo Matildi Copić koja nam se javila danas, u ponedjeljak 13. ožujka, neposredno nakon što je na 4. programu HRT-a, kako stoji na internetskim stranicama te televizijske kuće ”govorila o rezultatima kontrole isplata potpora u poljoprivredi koja su posebno šokantna bila u vezi s isplatama vlasnicima za pašnjake i livade”, a koji nisu imali ni jednog grla stoke.

“Da dobila sam poticaje, ali nakon što sam se obratila Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa i zatražila mišljenje o tome, novac sam vratila”, rekla je za Telegram Matilda Copić. Na pitanje kada je to učinila, malo se zamislila i rekla da se ne može točno sjetiti, ali vjeruje kako je to bilo u veljači. No, na njenoj imovinskoj kartici koju dužnosnici moraju ispuniti svaki put kad dođe do bitne promjene, ona je tek 6. ožujka to i obznanila.

‘Vikendom sam na našem obiteljskom gospodarstvu’

“Vikendom i tijekom godišnjih odmora uvijek sam na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kosim travu, berem grožđe, i radim sve što je potrebno”, odgovorila je na pitanje Telegrama kako stigne baviti se poljoprivredom pored čestih putovanja i odgovornih poslova koje je radila za jednu, a danas za drugu državnu agenciju. Na upit gdje se to bavi poljoprivredom, kada u imovinskoj kartici nije prijavila ni četvorni metar oranice ili pašnjaka, vinograda ili voćnjaka, odgovorila je: “Iz šibenskog sam kraja, dijete sam sa sela i moja se obitelj tradicionalno bavi poljoprivredom i stočarstvom”.

Iz mišljenja Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa od 24. studenoga prošle godine vidljivo je kao je Matilda Copić već tada znala da će biti imenovana ravnateljicom Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Ukoliko dužnosnica Matilda Copić, vršiteljica dužnosti ravnateljice za regionalni razvoj Republike Hrvatske – stoji u mišljenju Povjerenstva – stupi na dužnost ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, ona je dužna pridržavati se zabrane stupanja OPG-a, čiji je nositelj, u poslovni odnos s tom Agencijom.

Odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

No, već 9. veljače ove godine Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa daje novo mišljenje u kojem kaže kako se Matilda Copić ”dužna izuzeti iz potpisivanja zahtjeva za povratom sredstava koji će APPRRR uputiti OPG-u Copić Matilda, čiji je dužnosnica nositelj, te na isto ovlastiti svog zamjenika”. Ona je, kao što je vidljivo iz mišljenja koje je potpisala Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva, taj zahtjev uputila tek 6. veljače ove godine, kada je zatražila mišljenje je li ”njeno ponašanje u skladu s načelima javnih dužnosti”.

Bila je to neobična situacija: Matilda Copić, sada već ravnateljica APPRRR-a, zatražila je 4. siječnja ove godine mišljenje Povjerenstva može li ona, u ime Agencije, potpisati zahtjev u kojem od sebe same traži povrat 57 tisuća kuna, koji joj je odobren u svibnju 2016., i u međuvremenu isplaćen

Iz mišljenja Povjerenstva, međutim, razvidno je još nešto: Matilda Copić nositeljica je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a ta se činjenica ne spominje ni u jednoj njenoj imovinskoj kartici. Zato ostaje nepoznato koliki su prihodi njenog gospodarstva – na kojem, kako je rekla Telegramu, radi tijekom vikenda i godišnjih odmora – i što ono posjeduje. Ili je ono možda samo fiktivno, s obzirom da njen otac Ivan Copić, također ima OPG koji se redovno javlja za poticaje na natječaje Agencije, na čijem je čelu sada njegova kći, i to još od 2003. godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: