svečano obilježena obljetnica osnutka Zajednice udruga HVIDRA
Anđa Oljačić i dalje na čelu Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja
Utrka “Virovitica 1,2,3,4…doživjeti stotu“ u nedjelju, 15. travnja
Vesna Šerepac i Josip Ivoš u Vijeću za strukovna obrazovanja
Grad Virovitica pokrenuo izradu “Programa zaštite divljači”
Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Uskrs provoslavnim vjernicima
Istraživanje prehrambenh navika: Konzumiramo premalo ribe, a previše ugljikohidrata

Birokr(O)acija


  Priroda društva           Davor Suhan/Moja Rijeka           12.05.2017.         465 pogleda
Birokr(O)acija

Na početku ove kolumne postavio bih jedno načelno pitanje: Znate li gdje ste rođeni? U normalnim uvjetima, stabilne svijesti, pri urednoj funkciji moždanih vijuga, sasvim ste sigurni da znate. Ali kada se nađete oči u oči s domoljubnom hrvatskom birokracijom odjedanput postajete zaboravni. Da li je u pitanju osobni moždani ispad ili kolektivna demencija?

Temu sam našao na još uvijek popularnom internetskom forumu (točka hr), gdje mi je pažnju pobudio jedan zanimljivi post: Neki anonimni lik kaže ovako:

Gledam malo razne dokumente koje sam morao predavat i tako, te vidim na izvatku iz matične knjige država rođenja je Socijalistička Republika Hrvatska, SFRJ, što je točno, narodnost Hrvat. Na nekim drugim dokumentima nastalim poslije rata, negdje piše država rođenja Republika Hrvatska, a negdje samo Hrvatska. Pa sad, zar tu nema nikakvog pravila, kako bi se trebalo pisat? Po mom bi se trebalo pisat ime države u kojoj si rođen, onako kako se ona zvala kad si rođen….Zanima me je l' tko od Vas naišao na sličan slučaj te kakvo je vaše mišljenje o svemu tome?

Eto, ja jesam! I to nema dugo pa mi se čini baš nekako prigodnim za sastaviti o tome pismenu bilješku. Ali samo ću opisat kako je bilo, neću ništa misliti. Mišljenje ostavljam vama na razmišljanje.

Mjesto radnje Hrvatska pošta, i tamo neki šalter broj 3.

-       Izvolite.

-       Trebao bih podići jednu uplatu preko Western Union

-       U redu, dajte mi podatke i Vašu osobnu.

Pružim dokument, ali žena ne čita nego provjerava moje znanje o sebi.

-       Mjesto rođenja?

-       Koprivnica.

-       Država?

Pa, mislim. Kakvog li pitanja? Nije Koprivnica neka selendra, znamo svi gdje se kuha najbolja juha. No službenica je ozbiljna i očito savjesna radnica. Ne upisuje napamet, nego se drži temeljnog pravila birokracije – strogo poštivati formalno pravni poredak. Ne zaključuje logički nego traži osobno priznanje. Razumijem njezin položaj. Što bi bilo da ju netko vidi kako se ne drži zakonskog reda, pa da je prijavi? Propisi su propisi.

No, kako mi se pitanje učinilo smiješnim, odlučih se i ja malo našaliti:

-       Jugoslavija.

-       (stanka)

-       SFRJ - pojasnim

-       ?? (komešanje)

-       Socijalistička federativna republika Jugoslavija – promrmljam kroz staklo.

-       ……….. (blaženi osmjeh)…….Što bi bilo da to napišemo?

Htjedoh nešto reći, ali bolje prešutjeh, jer nikad ne znaš tko ti na šalteru stoji iza leđa. Zato samo mignuh na lijevo oko.

-       Hrvatska? – šapne gospođa, tiho izgovarajući ime rođene domovine.

-       Naravno…..(SR Hrvatska) – pomislih, ali ipak zadržah u sebi, ne želeći inzistirati na točnom upisu podataka. Uostalom, zašto ženi komplicirati život.

Ljubazna službenica izbroja mi lovu i drugarskom gestom kimne na pozdrav. Mislim da joj bješe drago što sam ostao razuman.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: