Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Belgijci zainteresirani za otkup hrvatskog duhana


  Poljoprivreda           Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           07.04.2017.         1469 pogleda
Belgijci zainteresirani za otkup hrvatskog duhana

Hrvatski sektor proizvodnje duhana prolazi kroz iznimno teško razdoblje, kažu iz Udruge “Krupan list” Virovitica te naglašavaju da je već upitan i opstanak domaće proizvodnje duhana.

- Od 2009. do 2016. godine proizvodnja duhana je smanjena za 1500 ha, što je pad od čak 30 %, dok su od proizvodnje duhana u istom tom vremenu odustala 562 OPG-a. U ovoj godini proizvodnja duhana pala je za dodatnih 400 hektara, što je gotovo 10 posto. Razlog odustajanja od proizvodnje duhana ranijih godina bio je iznimno niska otkupna cijena duhana koja je, recimo i to, najniža u EU okruženju te iznimno visokih troškova proizvodnje ponajprije energije i rada. Nastavak pada proizvodnje u 2017. izazvan je daljnjom relativno niskom prosječnom otkupnom cijenom spram zemalja EU-a. Primjerice, u EU-u je otkupna cijena duhana 2,5 eura za kilogram, dok je u nas 1,8 eura za kg. Uzrok pada proizvodnje su između ostalog neizvjesnost oko zadržavanja vezanih potpora koje su upitne od sljedeće godine, golem pritisak policije i carine na OPG-ove koji se bave proizvodnjom duhana, nedostatak radne snage za berbu duhana i drugo. Posljedice toga su svakim danom sve vidljivije, jer sela ostaju prazna. Proizvodnja duhana je visoko radno intenzivna kultura, na malim posjedima zapošljava veliki broj ljudi, a nažalost u Hrvatskoj se to ne prepoznaje. Duhan je kultura koju EU uvozi i nema je dovoljno za EU tržište - kaže predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list” Virovitica Željko Aragović.

Dodaje i kako je europska proizvodnja duhana bazirana na 200 milijuna kilograma te navodi da su potrebe dvostruko veće te da se iz EU-a godišnje izveze 100 milijuna kilograma duhana, a uveze 300 milijuna kilograma duhana.

- Tako je duhan jedna od kultura koje nema u hiperprodukciji na europskom tržištu, što predstavlja priliku za hrvatske proizvođače. Nažalost, zatvoreno i monopolizirano hrvatsko tržište uništava hvalevrijednu proizvodnju. Rješenje je problema u organizaciji proizvođača, koji se moraju organizirati u proizvođačku organizaciju i na temelju svoje organizacije djelovati prema tržištu. Za ilustraciju samo da napomenem, kako primamo upite iz zemalja EU i svijeta za neograničenim količinama duhana. Prošli tjedan takav upit došao je od jedne belgijske tvrtke, no nažalost prema sadašnjem Zakonu o duhanu mi proizvođači ne možemo trgovati sa zemljama EU-a. Prijedlog da se to izmijeni proslijedili smo Ministarstvu poljoprivrede o izmjenama Zakona o duhanu, pa ćemo vidjeti konačne rezultate - zaključio je Aragović.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: